Furuholmen Friluft og miljø – hva vi gjør for å bevare naturen

I går la FNs klimapanel fram en ny rapport som gjør det tydelig at handling haster dersom vi skal begrense temperaturøkningen i verden til 1,5 grader. Denne rapporten, og stadige diskusjoner innenfor både politikk og privatliv viser at klima og miljø er mer aktuelt enn noen sinne.

Som en friluftsorganisasjon bryr selvfølgelig Furuholmen Friluft seg om miljøet. Dersom naturen og planeten blir ødelagt kan vi ikke lenger benytte oss av den. Hvis vi ikke får snø om vinteren kan vi ikke ha skikurs, og hvis temperaturene i Norge blir høyere kan det også påvirke fauna og flora som vi er så glade i.

Barn lager butikk på Høstcamp
Barna på Høstcamp laget butikk ved hjelp av materialene de fant i skogen – og ryddet opp etterpå slik at det ikke skulle være tegn på at vi hadde vært der.

Hos Furuholmen Friluft gjennomfører vi allerede mange tiltak for å ta vare på miljøet som helhet, og de lokale områdene vi ferdes i. Vi holder til rundt Trollvann, og passer på at vi rullerer på hvilke steder i skogen vi holder til og ferdes i fra år til år, slik at skogen får sjansen til å gro og utvikle seg uten at vi forstyrrer. Dette er viktig fordi vi ønsker at skogen skal forbli så urørt som mulig og være et godt sted for flora og fauna.

Barn vasker opp etter lunsj på Høstcamp
Hos oss bruker vi ikke papptallerkner og bestikk som går rett i søppla. Vi bruker alt på nytt, og alle hjelper til med oppvasken!

Vi er opptatt av gjenbruk, og bruker eksisterende materialer og utstyr så lenge det er mulig. Det er bedre å reparere enn å kjøpe nytt! For oss er det viktig å vise at vi beveger oss vekk fra materialistiske holdninger hvor alt skal være nytt hele tiden. Vi satser på gjenbruk av kroker til fiskestenger vi lager selv, og bruker de samme materialene til for eksempel stjerneorientering hvert år. Dette krever også at vi tar godt vare på utstyret vårt, slik at det holder seg fint år etter år. Slik lærer barna som deltar på våre aktiviteter å ta vare på ting, og sette pris på det man har.

Utdanning spiller en stor rolle når det kommer til klimatiltak, og jo før barn lærer seg å ta vare på naturen, jo bedre. Hos oss har vi mye fokus på avfall, og leker ofte «søppelleken» med barna. Denne leken utfordrer dem til å plukke søppel i naturen, og på slutten av konkurransen blir vi enige om at det er naturen som har vunnet, ikke noen av lagene som er med på leken. Etter at vi har hatt denne leken ser vi at barna blir mer oppmerksomme på avfall i naturen, og tar initiativ til å rydde opp. Dette gjør at skogen vår ser fin ut, og ikke minst at den forblir trygg for både dyr og mennesker å ferdes i.

Det er fortsatt mye vi må gjøre som samfunn og privatpersoner for å sørge for at vi tar godt vare på kloden til neste generasjon. Men når du melder ditt barn på en aktivitet hos Furuholmen Friluft kan du i hvert fall være trygg på at du bidrar til et bærekraftig og miljøvennlig tilbud, der barna lærer seg å ta vare på naturen. Du kan få oversikt over alle våre aktiviteter her.