Etter flere års studier og arbeid med barn og natur, er det blitt tydelig for meg hvor betydningsfull naturen er for barna, og hvor mange opplevelser og aktiviteter den gir rom for – uansett årstid. Naturlek bidrar til viktig kroppslig og psykisk utvikling, og legger til rette for undervisning om planter og dyr, noe som i sin tur vil være med på å gi forståelse for samspill i naturen, og engasjement for miljøvern. Forskning viser tydelig at de ferdigheter barn lærer gjennom lek og aktivitet, i stor grad bidrar til læring og gode resultater i skolen. Friluftsskole Vår og Høst hos Furuholmen Friluft er for Barnehager, Fritidsklubber og skoleelever i Aks-tiden, og gir barna verdifull kunnskap om dyr og planteliv i skogen tidlig i livet.
I en tid da barn er mer stillesittende og bruker alt mer tid på dataen eller mobil, og er mindre ute sammen med venner, er kunnskap om hvordan å motivere til utendørs aktiviteter viktig. Derfor har jeg samlet fem tips som kan bidra til at barnet ditt selv ønsker å bruke mer tid i naturen.
1. Lær barna en ny utendørsaktivitet
Rammeplanen konkluderer med at bruk av natur og nærmiljø gir mange muligheter. Sporter som blant annet langrenn, slalåm, kajakk, kiting og sykling krever at barna lærer noe nytt, samtidig som de kommer seg ut. Aktiviteter som gir barn mulighet å ta seg fra A til B, gjerne med en koselig niste-pause eller bål på veien, gir mulighet for å utvikle glede ved utforsking og kroppslig utfordring. Kroppslig mestring kan bidra til å gi barn en positiv selvoppfatning, samtidig som det er med på å utvikle både fin- og grovmotorikk. Slalåm- eller Snowboardkurs enten med skolen i Aks-tiden eller på kveldskurs, er en trygg og sosial måte å lære en ny ferdighet og å samtidig som barn opplever mestring.
2. La barna leke ute i naturen
Barn trenger å leke utendørs! Forskere er enige i at utelek bidrar til bedre kreativitet og fantasi, og er med på å utvikle et mer helhetlig bilde av sammenhenger i verden. Aktiviteter i naturen gir også bedre metal og fysisk helse – ikke bare hos barn men også hos voksne. Gjennom lek i naturen kan barna få mulighet til å høre og gjenkjenne fuglesang, ta og kjenne på mose, bark og jord, å bli kjent med naturens forskjellige lukter, samt å gjenkjenne og smake på spiselige vekster. Alle fem sanser blir stimulert – både lukt, smak, hørsel, syn og berøring. Dette stimulerer hjernen til å danne nye forbindelser (kalt synapser) i hjernen, og bidrar til barnets modning og utvikling.
På Sommercamp hos Furuholmen Friluft får barna oppleve alt dette over flere dager.
3. Studere naturen
Naturen er fengende for barn. Alt er nytt og spennende, og barn opplever en fascinasjon som dessverre, i noen tilfeller, blekner når de blir eldre. Magien i at en larve som er litt rar og merkelig kan utvikle til å bli en vakker, flyvende sommerfugl, at en bjørn kan sove gjennom hele vinteren uten å spise noe som helst, eller at bladene på trær forandrer farge med årstidene, er med på å motivere til læring, nysgjerrighet og utforskning. Jo mer barn lærer om naturen, jo større er sannsynligheten for at fascinasjonen og gleden de opplever holder i seg også når de blir eldre.
4. Lær barna overlevelsesteknikker
Å lære barn grunnleggende overlevelsesteknikker er en av de beste måtene for å få de til å føle seg trygge og selvsikre i naturen. Ferdigheter som hvordan å lage bål, orientere seg, slå leir, generelle evner til problemløsning, hvordan å bruke kniv og hvordan å lage et måltid ute, gjør at barn vil føle seg mer komfortable å takle de utfordringer naturen kan by på. Det kan også bidra til bedre samarbeidsferdigheter og mestringsfølelse. På Høstkamp og Sommerleir hos Furuholmen bygger barna camp selv og overnatter i naturen.
5. Oppmuntre til kreativitet
Barns kreativitet og fantasi utvikles i en tidlig alder. Ved å skape kunst av naturmaterialer, å lage egne leker eller et hi å gjemme seg i, utvikler barn ferdigheter som vil være nyttige også i mer formelle skolesettinger. Slike aktiviteter kan føre til at barna synes det er morsomt å leke utendørs, og kan bidra til skaperglede og egenferdighet.
Til sist er det viktig å nevne at en tur i naturen ikke trenger å innebære noe mer spektakulært enn en spasertur til den lille skogflekken bak huset, eller en bussreise til nærmeste badevann. Også voksne har godt av å få en liten pause ute i naturen, så pakk en liten nistepakke, og nyt utetiden sammen med barna!
Tekst: Linda Viktoria Olofsson, Instruktør Furuholmen Friluft