En nydelig høst på friluftskolen

De siste tre ukene har vi vært så heldige å få tilbringe tid ute i naturen med en gjeng med forskjellige barnehager. Vi har nemlig hatt friluftskole høst på Grefsenkollen!

I mange år har vi i Furuholmen Friluft fokusert på friluftsaktiviteter for barn fordi vi ser hvor mye det gir dem. Vi synes at friluftsliv skal være tilgjengelig for alle barn, og vet at arbeidet vi gjør åpner dører ut i friluft for mange barn som ellers ikke ville fått disse opplevelsene. Endelig har politikerne også begynt å skjønne hva vi snakker om, og i 2016 sa daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen: «I dag er det mange barn som ikke får erfaringer med friluftsliv gjennom familien. Da blir friluftsliv og læring i naturen i barnehage og skole enda viktigere enn før.» (kilde)

Nettopp derfor er vi så glade for at vi har hatt med oss så mange barn og barnehageansatte ut i naturen denne høsten. Barna har vært med på en rekke forskjellige aktiviteter hvor vi fokuserer på læring, mestring og friluftsglede.

Vi rullerer på aktivitetene hver uke, så alle får oppleve noe nytt hver gang. Aktivitetene varier også mellom hvert år og årstidene (vi har også friluftskole på våren), så vi har barnehager som kommer tilbake år etter år. Her er et eksempel på hva vi har gjort denne høsten:

Barn i revehaler på Friluftskolen

Barn i slengtau på Friluftskolen

Barna har vært med på natursti der de har lært om rådyr, elg og hjort – vi fant til og med elggevir og elgebæsj i skogen, som var spennende å utforske. På veien så vi også spor etter ekorn og mus, og barna synes det var veldig gøy å samle kongler som ekornet hadde spist av. På toppen av naturstien kommer vi til taueldorado, der barna får utfordre motoriske ferdigheter i tauløype, slengtau, klatretre og på balanseline.

Neste uke fikk barna lære kartlesing gjennom stjerneorientering. Barna lærer om karttegn med rim som er lette å huske, og noen av barna som var med for andre gang husket noen av rimene vi brukte. Lappen med trykk fra hver post fikk selvfølgelig barna ha med hjem for å vise fram hvor flinke de var. Etter stjerneorientering fikk barna bryne seg på klatring i skrent med tau, noe som alle klarte kjempebra både oppover og nedover. Til og med de som synes det var skummelt i begynnelsen kom seg opp på toppen med hjelp av en voksen. Det ble mange utrop av mottoet vårt «Jeg klarte det!».

Klatring i tau på Friluftskolen

Klatring i tau på Friluftskolen

I uke tre var det tid for stileken, der barna må følge en tausti for å finne bilder av dyr. Så går det i full fart tilbake til bjella der de må etterligne lyden til dyret de fant på bildet. En veldig morsom måte å lære mer om dyrene i skogen på. Etter stileken fikk de prøve seg på å sage ved til bålet vårt på Trollfesten. Barna jobbet sammen på lag for å sage og holde stokkene stødig.

Denne uka skal vi avslutte en fantastisk friluftskole med Trollfest! Da blir det grilling på bålet, utkledning, underholdning og masse lek og moro. Vi gleder oss!

Synes du dette høres spennende ut? Vi har friluftskole på våren også (oppstart uke 19), som er åpen for barnehager, fritidsklubber og skoleelever i AKS-tiden. Hvis du vil at ditt barn skal få nyte unike opplevelser i naturen, kan du lese mer under «Friluftskole vår» og «Friluftskole høst» her.